شاخص کیفیت هوا یا AQI چیست؟
فهرست مطالب
شاخص کیفیت هوا یا AQI چیست؟
AQI شاخصی است که برای گزارش روزانهی کیفیت هوا به کار می رود و نشان میدهد که هوای اطرافتان چقدر تمیز یا آلوده است و این حد از آلودگی چه اثراتی ممکن است بر سلامتی شما داشته باشد. این شاخص بر اثراتی متمرکز است که ممکن است چند ساعت یا چند روز بعد از تنفس در این هوا با آنها مواجه شوید. به عبارت دیگر میزان تأثیر هوای آلوده بر سلامت انسان را نشان داده و درک آن را برای شهروندان آسانتر می سازد. شاخص کیفیت هوا برای شش آلاینده اصلی هوا شامل منواکسیدکربن، دی اکس
دی اکسید نیتروژن، اوزون، دی اکسید گوگرد، ذرات معلق کوچکتر از 10 میکرون و ذرات معلق کوچکتر از 5/ 2 میکرون محاسبه می شود.
اعداد شاخص کیفیت هوا چه معنایی دارند؟
محدوده این شاخص بین 0 تا 500 متغیر است. هر چه شاخص بالاتر باشد، هوا آلودهتر و اثرش بر سلامتی بیشتر است. مثلا شاخص 50 نشاندهندهی هوای پاک با اثری خیلی کم بر سلامت عموم مردم است، اما شاخص 300 نشاندهندهی وضعیت هوای اضطراری است.
شاخص 100 عمدتا نشاندهندهی مقدار مجاز آلایندهها طبق استانداردهای ملی است و این مقداری است که برای حفاظت از سلامت عمومی تعیین میگردد. مقادیر زیر 100 معمولا قابل قبول فرض میشوند اما با عبور شاخص از 100، کیفیت هوا ابتدا برای گروههای حساس و سپس به تدریج برای همه ناسالم خواهد شد.
محدوده 0 تا 500 شاخص کیفیت هوا معمولا به شش محدودهی زیر، تقسیم میشود که هر کدام نیز با یک رنگ مشخص میشوند:
خوب AQI بین 0 تا 50، به رنگ سبز : کیفیت هوا رضایتبخش است و آلودگی هوا بیخطر یا کمخطر است.
سالم (متوسط) AQI بین 51 تا 100، به رنگ زرد: کیفیت هوا قابل قبول است مگر برای تعداد بسیار کمی از افراد مثلا کسانی که نسبت به اوزون حساسیت ویژه ای دارند.
ناسالم برای گروه های حساس AQI بین 101 تا 150، به رنگ نارنجی: در این محدوده هم احتمال تاثیر گرفتن عموم مردم کم است اما بعضی از افراد گروههای حساس ممکن است با مشکلاتی مواجه شوند. مثلا افراد دارای بیماری ریوی، کهنسالان و کودکان
ناسالم، AQI بین 151 تا 200 به رنگ قرمز: هنگامی که عدد شاخص کیفیت هوا بین 151 تا 200 قرار داشته باشد، کلیه افراد جامعه در معرض مخاطرات ناشی از آلودگی هوا قرار م یگیرند، گروههای حساس ممکن است دچار عوارض شدیدتری شوند.
خیلی ناسالم، AQI بین 201 تا 300 به رنگ بنفش: هشداری برای سلامتی به حساب میآید و بدین معنی است که هر کسی ممکن است با اثرات جدیتری بر سلامت خود مواجه شود.
خطرناک، AQI بین 301 تا 500، به رنگ قرمز تیره : درصورتی که عدد AQI بالاتر از 300 باشد، شرایط به نحوی است که کلیه افراد جامعه می بایست از قرارگرفتن در هوای آزاد خودداری نمايند و یا حتی الامکان شهر را ترک کنند. اخطاری جدی برای سلامت همه و اعلام وضع اضطراری است. در این وضعیت احتمالا تمام افراد جامعه تحت تاثیر قرار میگیرند. این شاخص به علت حساسیت بیشتر امروزه جایگزین یک شاخص قدیمیتر یعنی “ضریب استاندارد آلودگی”(PSI) شده است.
برای خرید و آگاهی از انواع دستگاه تصفیه هوا حتما روی لینک بزنید.
aqi در هواشناسی چیست
AQI بالاتر از 100، نشان دهنده ی هوای ناسالم
به صورت کلی در صورتیکه AQI از ١٠٠ بالاتر رفت نشان دهنده هوای ناسالم است، به خصوص اگر هوا آفتابی باشد. در این روزها اگر به علائمی مثل سنگینی قفسه سینه، سوزش چشم یا سرفه دچار شدید خودتان را از هوای آلوده دور نگه دارید و اقدامات زیر را انجام دهید:
حتی المقدور در طول روزهایی که میزان آلودگی هوا بالاست در خانه بمانید. میزان بسیاری از آلاینده هوا در داخل خانه کمتر از خارج خانه است.
اگر مجبورید از خانه خارج شوید، کارهای خود را به سرعت انجام داده و کمتر در معرض هوای آلوده قرار گیرید.
در شرایط آلودگی هوا از ورزش یا فعالیت جسمی شدید در خارج خانه اجتناب کنید؛ هرچه سریع تر تنفس کنید، هوای آلوده بیشتری را وارد ریههای خود میکنید.
AQI مخفف چیست
AQI مخفف “Air Quality Index” میباشد، که به فارسی به عنوان “شاخص کیفیت هوا” یا “شاخص آلودگی هوا” ترجمه میشود. شاخص کیفیت هوا یا شاخص آلودگی هوا یا نمایه آلودگی هوا، با نام اختصاری AQI، یک معیار عددی است که توسط سازمانهای دولتی به منظور اندازهگیری میزان آلودگی هوای یک منطقه و پیشبینی وضعیت آینده آن استفاده میشود.
شاخص هوا
شاخص کیفیت هوا، یا همان AQI، یک راهنمای جذاب و ضروری برای تفهیم زندگی در دنیای امروز است. این شاخص عددی، به چشمان ما رازهایی از آسمان را آشکار میکند.
هر عدد AQI یک داستان دارد، داستانی از آلودگی هوا، که بر اساس میزان ذرات معلق، ترکیب گازها، و عوامل تاثیرگذار دیگر در هوا تعیین میشود. این شاخص، چهره مخفی آسمان را باز میکند و به ما اجازه میدهد بپرسیم: “آیا هوایی که الان تنفس میکنم، سالم است یا نه؟”
همچون راهنمایی قدرتمند، AQI به ما اطلاعاتی لازم را ارائه میدهد تا ما بتوانیم تصمیمات بهتری برای حفظ سلامت خود و محیط زیست بگیریم. از پاکسازی هوا تا تغییر عادات روزانه.
شاخصهای آلودگی هوا
آلودگی هوا، همواره به عنوان یک چالش علمی و زیستمحیطی باقی مانده است، و شاخصهای آلودگی هوا وارد عالم جادوی ارقام شدهاند، هر کدام با قدرت خاص خود، داستانی جذاب از تغییرات زیستمحیطی را برای ما رقم میزنند.
شاخصهای آلودگی هوا چون نقشههای جادویی هستند که به میزان آلودگی آسمان را برای ما میگویند. این اعداد و ارقام، زمینهای را برای ما فراهم میآورند تا واقعیت پنهان آسمان را بشناسیم؛ آیا آن نفسی که در حال دریافت میکنیم، خالی از هرگونه سمیت است یا در برگیرنده ذراتی از آلایندهها؟
هر رقم AQI یک حکایت فوری از سلامت هوا را برای ما روایت میکند. این اعداد، به چشمان ما ترجمه میشوند و باز هم به ما میگویند که آیا محیط زیست در حال بهبود یافتن است یا در مسیر ناپایداری و آلوده قرار دارد.
شاخصهای آلودگی هوا چون داستانگونه درآمدی به جهان زیستمحیطی میشوند، و ما را به فهم بهتری از تأثیرات مخرب یا سازندهٔ اقداماتمان در ارتباط با محیط زیست هدایت میکنند. این اعداد یک زبان جادویی را ارائه میدهند که ما را به سمت راهحلهای پایدارتر و پاکتر برای زندگی هدایت میکنند.
شاخص آلایندگی هوا
شاخص آلایندگی هوا، همواره نمایندهای از واقعیت تلخ و نیاز به اقدام فوری برای حفظ سلامت محیط زیست و انسانی است. این شاخص، نمایه ای است که در یک نگاه عددی، میزان حضور ذرات معلق، گازهای آلاینده و ترکیبات شیمیایی مختلف در هوا را مشخص میکند.
هر نقطه از این شاخص، یک حکایت داستانی از تاثیرات آلایندهها بر زندگی روزمره ماست. این اعداد، به ما میگوید که آیا هوا که الان در آن تنفس میکنیم، سالم است یا در آن عناصر مضر به تعداد زیاد حضور دارند.
شاخص آلایندگی هوا نه تنها یک ابزار اندازهگیری است بلکه اعتباری از مرزهای سلامت محیط زیست که در آن زندگی میکنیم. این اعداد به ما یادآوری میکنند که هماهنگی برای کاهش آلودگی و مراقبت از هوای پاک، وظیفه مشترک همه ماست.
هر افزایش کوچک در شاخص آلایندگی هوا، بر چشمهای ما نشانهای از ضرورت اقدام و حمایت از فعالیتهای زیستمحیطی میباشد. این شاخص، ما را به تدبیر و مسئولیت در برابر زیستمحیطی که به طور مستقیم بر ما تأثیر میگذارد، ترغیب میکند.
شاخص کیفیت هوا چیست؟
شاخص کیفیت هوا یا (Air Quality Index AQI) یک معیار است که برای اندازهگیری و ارزیابی میزان آلودگی هوا در یک منطقه استفاده میشود. این شاخص به صورت عددی نمایانگر وضعیت کیفیت هوای محیط زیست است و بر اساس میزان آلایندههای مختلف هوا محاسبه میشود. اهم آلایندههای مورد نظر در محاسبه AQI شامل ذرات معلق (PM2.5 و PM10)، ازن (O3)، دیاکسید گوگرد (SO2)، دیاکسید نیتروژن (NO2)، کربن مونوکسید (CO) و آمونیاک (NH3) میباشند.
مقادیر AQI معمولاً به چند رده تقسیم میشوند، که هر کدام نمایانگر یک سطح کیفیت هوا هستند. این ردها معمولاً از “خوب” تا “خطرناک” یا “بسیار خطرناک” متغیر هستند. عدد کلی AQI و رنگهای متفاوت معمولاً بر روی نمودارها یا نقشهها نشان داده میشوند تا به افراد اطلاع دهند که آیا کیفیت هوا در منطقه خودشان به حدی است که برای سلامت مخاطرهآفرین باشد یا خیر.
استفاده از شاخص کیفیت هوا برای اطلاعرسانی به جمعیت و ایجاد آگاهی در مورد تأثیرات آلودگی هوا بر سلامت، به سازمانها و افراد کمک میکند تا تدابیر و اقدامات مناسبی را برای کاهش آلودگی و بهبود کیفیت هوا اتخاذ کنند.
شاخص AQI
هنگامی که به آسمان نگاه میکنیم، چهرهای پنهان از جوانب پنهان از زندگی روزمرهمان را میبینیم. اما چگونه میتوانیم این جوانب نهان را اندازهگیری کنیم؟ شاخص AQI (شاخص کیفیت هوا) همان دلگرمی است که ما را وارد این دنیای نهان میکند.
AQI، همچون یک کد راز، با اعداد و رنگها، داستانی را از حال و آینده هوای اطرافمان تعریف میکند. این شاخص، نه تنها یک عدد است، بلکه پنجرهای باز به عالمی از ذرات، گازها و آلایندههای هوا که هر روز با آن در ارتباط هستیم.
هر رقم در شاخص AQI یک خبرنگار است که به ما میگوید که آیا هوایی که در حال تنفس میکنیم، صاف و سالم است یا در آن ذرات ناخواسته از شهر یا صنعت به ما حمله میکنند. این شاخص نه تنها یک اعداد و حروف است، بلکه مثل یک زبان زنده، به ما میگوید چگونه باید با محیط زیست خود ارتباط برقرار کنیم.
شاخص AQI نه تنها یک اعدد و رنگ است، بلکه یک زندگی بر روی نقشه است که با تغییرات و تصمیماتمان، میتوانیم آن را به سمت هوای پاکتر و محیطی سالمتر هدایت کنیم. آغاز یک ماجرا با AQI، بهترین شروع برای حفظ زیستمحیط و سلامتی خود و دیگران است.