اثر گلخانه ای چیست؟

فهرست مطالب

اثر گلخانه ای

اثر گلخانه ای (Greenhouse Eff ect) نام نظریه ای است که می گوید انسان ها با آلوده ساختن هوا، سبب گرم شدن کره زمین می شوند. بخشی از نور هنگام ورود به جو منعکس می‌شود و باقی آن وارد اتمسفر شده و به زمین می‌رسد و آن را گرم می‌کند. زمین مقداری از این انرژی را جذب می‌کند و باقی آن را منعکس می‌نماید. در طی این فرآیند، طول موج نور تغییر پیدا می‌کند. در گلخانه ها، نور خورشید از شیشه ها وارد شده و همین شیشه ها مانع خروج حرارت می شوند. به این ترتیب گلخانه گرم تر و گرم تر خواهد شد. خورشید می‌تابد و زمین را گرم می‌کند.

اتومبیل ها، کامیون ها و کارخانه ها موجب افزایش دی اکسید کربن (گاز کربنیک یا CO۲) هوا می شوند. دی اکسید کربن و دیگر گازهای گلخانه ای، جو زمین را در لایه ای غلیظ از آلودگی می پوشانند. نوری که از خورشید به زمین می رسد، درست مانند آنچه در گلخانه اتفاق می افتد، از این لایه وارد جو می شود. این لایه باعث حبس حرارت و جلوگیری از فرارِ طبیعی آن شده و به این ترتیب است که زمین گرم تر و گرم تر می شود.

گرم تر شدن زمین به معنای آب شدن یخ های قطب های شمال و جنوب و بالا آمدن سطح دریاها و اقیانوس ها است. ممکن است شهرهایی مانند بمبئی و نیویورک که همسطح دریا هستند در آب غوطه ور شده و بسیاری از جزیره ها به کلی محو و نابود شوند.

گازهای گلخانه‌ای شامل چه گازهایی می باشند؟؟

به مجموعه‌ای از گازها که مقداری از انرژی خورشید را در جو زمین نگه می‌دارند و باعث گرم شدن جو می‌شوند‍‍، گازهای گلخانه‌ای می‌گویند. گازهای گلخانه‌ای نامی آشنا برای اغلب ماست. اگر از ما بخواهند که نام یکی از این گازها را بر زبان بیاوریم، این نام احتمالا دی‌اکسید کربن خواهد بود. تقریباً همه کسانی که با اصطلاح “گازهای گلخانه‌ای” آشنا هستند، دی‌اکسید کربن را به عنوان معرف این گروه از گازها می‌شناسند. البته این دیدگاه نادرست هم نیست، اما دی‌اکسید کربن تنها یکی از گازهای گلخانه‌ای است که انسان تولید می‌کند.

بخار آب(H2O)، دی اکسیدنیتروژن یا گاز خنده (NO2)، دی اکسیدکربن (CO2) ، متان (CH4) و ازت گازهای گلخانه‌ای اصلی هستند. اگر این گازها در جو نبودند، انرژی گرمایی خورشید مجددا به فضا بر می‌گشت و به این ترتیب هوای زمین ۳۳ درجه سانتیگراد سردتر از الان می‌شد. اثر گلخانه‌ای به افزایش دمای کره زمین در اثر وجود گازهای گلخانه‌ای در جو زمین گفته می‌شود.

آیا می دانید چرا به این گازها، گازها‌ی‌ گلخانه‌ای می‌گوییم؟

این گازها به این دلیل گازهای گلخانه‌ای نامیده می‌شوند که فضای گلخانه‌ها را در اطراف زمین ایجاد می‌کنند. در گلخانه‌ها نور خورشید وارد محیط می‌شود اما به دلیل جداره شیشه‌ای، بخشی از آن دوباره به درون گلخانه برمی‌گردد. به این ترتیب فضای داخل گلخانه از بیرون گرمتر می‌شود. در جو زمین هم اتفاق مشابهی روی می‌دهد.

وقتی اشعه‌های خورشید به سطح زمین می‌رسند، بخشی از آنها جذب می‌شود و سطح زمین را گرم می‌کند، زیرا سطح زمین بسیار سردتر از خورشید است. در نتیجه امواج را با طول موج بلندتری نسبت به خورشید منتشر می‌کند. اشعه‌های خورشید هم پس از برخورد با زمین با طول موج بلندتری منتشر می‌شوند. از طرف دیگر جو زمین امواج با طول موج بلندتر را راحت‌تر جذب می‌کند. به این ترتیب این امواج بازگشتی از زمین جذب اتمسفر می‌شود. جذب این امواج سبب گرم شدن جو می‌شود. این عمل به خودی خود مضر نیست. اما زمانی که گازهای گلخانه‌ای در سر راه این امواج بازگشتی قرار می‌گیرند، مضرات بیشتر می‌شود.

برای آگاهی و خرید دستگاه بخور سرد آلما پرایم، حتما روی لینک بزنید.

چطور متوجه بشیم که به “افسردگی فصلی” مبتلا شدیم؟

علائم کلی

افرادی که به SAD مبتلا می شوند بسیاری از علائم افسردگی را دارا می باشند: دلتنگی، اضطراب، کج خلقی، بی علاقگی نسبت به فعالیت های روزمره، صرفنظر کردن از شرکت در فعالیت های گروهی و ناتوانی در تمرکز کردن بر روی موضوعی خاص. آنها معمولا علائم دیگری نظیر خستگی بیش از اندازه، بی انرژی بودن، نیاز شدید به خواب، ویار به مواد غذایی قندی و نشاسته ای ، افزایش اشتها و افزایش وزن را نیز تجربه می کنند.

علائمSAD زمستانه شامل موارد زیر می باشند

احساس خستگی
احساس خواب آلودگی
کاهش میزان انرژی
افزایش وزن
افزایش اشتها
عدم امکان تمرکز
تمایل به تنهایی

علائمSAD تابستانه شامل موارد زیر می باشند

کاهش وزن
مشکلاتی در خواب
کاهش اشتها

به توصیه بورنستین، بوسیله نور درمانی، مشاوره و مصرف دارو، آفتابی و روشن کردن محل کار و محیط خانه می‌تواند به درمان اختلال خلقی فصلی کمک کند. وی همچنین افزود: با صرف زمان بیشتر خارج از منزل و ورزش کردن به طور منظم در درمان این بیماری موثر است. طبق تحقیقات انجام گرفته در سال 2007؛ استفاده از یونیزاسیون منفی هوا می تواند برای درمان اختلال عاطفی فصلی (SAD) موثر واقع شود.

متناسب با تغییرات فصل، تغییراتی در ساعت بیولوژیکی بدن بوجود می آید. این تغییرات در روشنایی و نور ناشی از تغییر فصل هر چند که جزئی باشد، می تواند باعث عدم تطابق ساعت فیزیولوژیکی بدن با برنامه روزانه شخص شود.

شایع ترین ماه هایی که می تواند منجر به تغییرات فصلی و افسردگی شود، دی و بهمن ماه می باشد و بیشتر افراد مبتلا را خانم های جوان تشکیل می دهند.

این اختلال، نوعی افسردگی است که در طول ماه‌های زمستان بروز می‌کند. شکل خفیف‌تری از اختلال عاطفی فصلی ( SAD )، با نام «افسردگی زمستان» شناخته می‌شود. نشانه‌های SAD از اواخر پائیز و هنگامی که مدّت روشنایی روز کمتر می‌شود (یا به اصطلاح، روزها کوتاهتر می‌شوند) بروز می‌کند و تا اواخر زمستان و اوایل بهار پابرجا می‌ماند.

 

هنگامی که نور از طریق چشم‌ها عبور می‌کند و به مغز می‌رسد، سروتونین ( Serotonin ) آزاد می‌شود. در طول پاییز و زمستان، روشنایی روز کمتر از بهار و تابستان است و این امر باعث پائین آمدن سطح سروتونین در بدن می‌شود. افرادی که دچار این اختلال هستند، احساس افسردگی، تحریک‌پذیری و خستگی می‌کنند.

پیشگیری از ابتلا به اختلال افسردگی فصلی

  • هرروز، حتی زمانی که هوا ابری است، مدتی از وقت خود را در خارج از خانه و در هوای آزاد بگذرانید. روشنایی روز به شما کمک می‌کند.
  • حتی قبل از احساس افسردگی فصلی زمستانی می‌توانید از جعبه نور 10000 لوکس استفاده کنید.
  • رژیم غذایی مناسب و متعادلی داشته باشید. این به شما کمک خواهد کرد که انرژی بیشتری داشته باشید، حتی اگر عاشق غذاهای پر نشاسته و شیرین هستید.
  • روزی 30 دقیقه در روز و پنج بار در هفته ورزش کنید.
  • استفاده از دستگاه های تصفیه هوا با خاصیت تولید یون منفی
  • حمایت اجتماعی بسیار بااهمیت است. روابط اجتماعی خود را حفظ کنید و فعالیت‌های اجتماعی منظم داشته باشید.

یکی از ویژگی های بارز دستگاه های تصفیه هوای آلماپرایم، توانایی تولید یون منفی می باشد.

مزایای یون منفی و هوای سالم

    • بهداشت چشم را افزایش می‌دهد. (هنگامی‌که در فضای بسته هستیم، معمولا نور طبیعی به حد کافی وجود ندارد، از طرفی مدام درگیر صفحه نمایش تجهیزات الکترونیکی یا کامپیوتری هستیم؛ ولی به محض اینکه از خانه خارج می‌شویم، با طیف گسترده‌ای از رنگ‌ها مواجه می‌شویم و نور طبیعی باعث بهبود دید می‌شود.)
    • میزان برخی هورمون‌های بدن کنترل می‌شود. (تحقیقات نشان‌ می‌دهد پیاده‌روی در فضای آزاد و زیر نور ملایم خورشید میزان هورمون های مختلف از جمله کورتیزول و هورمون‌های تیرویید را تعدیل می‌کند و این کار علاوه بر کاهش استرس و افسردگی، ریتم شبانه روزی بدن را تنظیم می‌کند.)
    • سبب کاهش وزن می‌شود
    • سوخت و ساز بدن را افزایش می‌دهد
    • به افزایش حافظه کمک می‌کند
    • اعتماد به نفس را افزایش می‌دهد
    • سبب شفافیت و لطافت پوست می‌شود
    • عملکرد کلیه و کبد را بهبود می‌بخشد
    • توده بدنی را کاهش می‌دهد
    • از پوکی استخوان جلوگیری می‌کند
    • از یبوست جلوگیری می‌کند
    • احتمال ابتلا به انواع سرطان را کاهش می‌دهد
    • از فشار خون جلوگیری می‌کند
    • به درمان و کنترل دیابت کمک می‌کند
    • میزان کلسترول و تری گلیسیرید را کاهش می‌دهد
    • سبب بهبود خلق و خو می‌شود
    • روابط اجتماعی را وسعت می‌بخشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *