فیلتر هواساز، یک بخش مهم در سیستمهای هواساز است. این فیلترها به طور گسترده در سیستمهای تهویه و تصفیه هوا مورد استفاده قرار میگیرند، به منظور تولید هوای با کیفیت و سالم در سیستمهای هواساز. استفاده از فیلترهای هواساز در محیطهای متنوع از جمله تجاری، صنعتی، و ساختمانهای مسکونی رایج است. این سیستمها در اماکن مانند خانهها، بیمارستانها، هتلها، مراکز خرید و غیره کاربرد دارند.
فیلترهای هواساز نقش اساسی در بهبود کیفیت هوا ایفا میکنند. هدف اصلی این فیلترها، حذف انواع آلودگی های معلق در هوا است. از طرفی، کاربران سیستمهای هواساز باید با انواع فیلترها و ویژگیهای آنها آشنا باشند تا بتوانند از عملکرد بهینه این سیستمها بهرهمند شوند.
فیلتر هواساز چیست و چه انواعی دارد؟
فیلتر هواساز یک ابزار مهم است که در سیستمهای تهویه هوا استفاده میشود و انواع مختلفی دارد. با توجه به نیاز به فیلتراسیون، این فیلترها به صورت متناسب با درجه فیلتراسیون مورد نیاز طراحی و تولید میشوند. به طور معمول، فیلترهای پانل با خلوص درشتتر در جلوی فیلترهای کیسهای (یا همان ثانویه) قرار میگیرند. نصب فیلترهای پانل درشت به صرفهتر است و موجب حفاظت از فیلترهای گرانقیمت کیسهای میشود.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر و مشاهده قیمت فیلتر تصفیه هوا کلیک کنید .
فیلترهای اولیه و فیلترهای ثانویه
در داخل دستگاه هواساز، به طور عمومی دو مجموعه فیلتر وجود دارد: فیلترهای اولیه و فیلترهای ثانویه. فیلترهای اولیه وظیفهٔ جلوگیری از ورود ذرات درشت به سیستم را دارند، در حالی که فیلترهای ثانویه ذرات کوچکتر را فیلتر میکنند. این فیلترها معمولاً قبل از کویل سرمایشی و فن نصب میشوند و موقعیت آنها به عنوان فیلترهای اولیه و ثانویه قرار دارد. این فیلترها قابلیت تعویض دارند و بعد از اشباع شدن بایستی تعویض گردند.
محل استفاده فیلترهای پنل اولیه
محل استفاده فیلترهای پنل اولیه در حفاظت از فیلترهای ثانویه که هزینه بالاتری دارند، استفاده میشود. این فیلترهای پنل اولیه به عنوان یک لایه ارزانتر قرار میگیرند تا آلودگی و گرد و غبار را از هوا جذب کرده و از فیلترهای پیشرفتهتر و گرانتر جلوگیری کنند. این تدابیر باعث افزایش عمر و بازدهی فیلترهای ثانویه میشود.
موارد مصرف فیلترهای ثانویه
فیلترهای ثانویه برای جذب ذرات، باکتریها و گرد و غبارهایی که در مرحله اول توسط فیلترهای اولیه گرفته نشدهاند، به کار میروند. این نوع فیلترها اغلب از نوع کیسهای هستند و از مواد مصنوعی ساخته شدهاند. این فیلترها دارای قدرت بالاتری در جذب ذرات معلق در هوا بوده و همچنین دوام بیشتری دارند. حفظ تمیزی فیلترهای ثانویه یا کیسهای نیز نقش بسیار حیاتی در عملکرد صحیح دارد.
فیلترهای کیسهای تمیز دارای مواد نرم و انعطافپذیری هستند که به آنها این امکان را میدهد که ذرات بسیاری را جذب کنند. در صورت کثیف شدن این فیلترها، به دلیل مقاومت در برابر جریان حرکت هوا، ممکن است منجر به افزایش فشار و مصرف انرژی بیشتر شود. بنابراین، حفظ تمیزی فیلترهای کیسهای از اهمیت ویژهای برخوردار است.
فیلترهای اولیه سیستمهای هواساز
فیلترهای اولیه در اکثر سیستمهای هواساز به عنوان فیلترهای پانل شناخته میشوند. این فیلترها طراحی شدهاند تا گرد و غبار موجود در هوا را از دستگاه هواساز جذب کنند. بیشتر فیلترهای پانل با یک طرح چیندار مجهز هستند که این امکان را فراهم میکند تا بهترین عملکرد را در جذب گرد و غبار داشته باشند. طرح چیندار باعث میشود این فیلترها قادر به جمعآوری گرد و غبار بهتری باشند و دارای دوام بیشتری باشند. این فیلترها اغلب از مواد مصنوعی ساخته شدهاند و دارای یک قاب مقوایی به عنوان بیرونی خود هستند.
فیلترهای اولیه به اندازههای مختلف تولید میشوند و کاربران باید با توجه به اندازه و نوع دستگاه هواساز خود، فیلتر مناسب با طراحی و ابعاد صحیح را انتخاب کنند. این فیلترها عمدتاً در بخشهای کناری دستگاه نصب میشوند و برخی از آنها با استفاده از یک قفل به سرعت و سهولت در محل خود قرار میگیرند.
انواع فیلتر هواساز
در سیستمهای هواساز، چندین نوع فیلتر هوا به کار میروند و این انتخاب بسیار مهم است. اطمینان از انتخاب فیلتر مناسب به منظور تأمین هوای پاک و بدون آلودگی از اهمیت ویژهای برخوردار است. انواع مختلف فیلترها متناسب با نیازهای مختلف سیستمهای هواساز به کار میروند، و این امر به بهبود کارایی و کاهش مصرف انرژی سیستم کمک میکند.
انتخاب فیلتر مناسب هوا نه تنها باعث افزایش کیفیت هوا میشود بلکه هزینههای انرژی را کاهش میدهد. همچنین، استفاده از فیلتر مناسب میتواند عمر مفید سیستم هواساز را افزایش دهد. در این قسمت به معرفی انواع مختلف فیلترهای هواساز و ویژگیهای هرکدام از آنها میپردازیم.
فیلتر اولیه
همانطور که پیشتر خلاصه شد، فیلترهای اولیه در سیستم هواساز به عنوان یک مرحله اولیه جلوی فیلترهای ثانویه قرار میگیرند. این فیلترها با داشتن یک پانل و طرح چیندار که توسط یک توری سیمی یا محفظه فیبر چیندار درج شده است، عمل میکنند. بیشتر این فیلترها توانایی جذب گرد و غبار با اندازه حدود ۴ تا ۵ میکرون را دارند.
مزیت اصلی این فیلترها در چیندار بودن آنهاست که از چسبیدن گرد و غبار و آلودگی به قطعاتی نظیر سیمپیچ، خنککننده فن، و موتور در سیستم هواساز جلوگیری میکند. تجمع گرد و غبار بر روی این عناصر میتواند منجر به مشکلاتی چون خطر آتشسوزی و کاهش بازده انرژی دستگاه شود. بنابراین، اهمیت استفاده از یک فیلتر اولیه موثر به منظور حفاظت از فیلترهای گران و دیگر قطعات سیستم هواساز بسیار مشخص است.
فیلتر هوای ثانویه یا پانل پلیسه دار
فیلترهای ثانویه، که به عنوان فیلترهای کیسهای نیز شناخته میشوند، از مواد مصنوعی ساخته شدهاند. این نوع فیلترها هنگام جذب هوا به سمت عقب گسترش مییابند و سطح وسیعی را برای جذب گردها، باکتریها و ذرات ریز گرد و غبار ایجاد میکنند. در ساخت این فیلترها از مواد مصنوعی به جای مواد الیاف شیشه استفاده میشود.
واضح است که فیلترهای کیسهای با ساختاری از مواد مصنوعی هنگام جذب هوا به سمت عقب گسترش یافته و توانمندی بسیار بیشتری در جذب گردها، باکتریها و ذرات ریز گرد و غبار دارند. برخلاف فیلترهای ساخته شده از مواد الیاف شیشه که به اندازه فیلترهای مصنوعی قدرت جذب آلودگی را ندارند. از سوی دیگر، فیلترهای مصنوعی به دلیل مقاومت بیشتر خود، به مراتب پایدارتر هستند و از نظر زیست محیطی نیز در مقایسه با فیلترهای الیاف شیشه، سازگاری بیشتری با محیط زیست دارند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ی راهنمای خرید: فیلتر دستگاه تصفیه هوا با قابلیت ضد آلرژی و ضد ذرات معلق حتما روی لینک بزنید.
فیلتر کیسه مصنوعی
فیلترهای کیسه مصنوعی به عنوان فیلترهای نهایی معمولاً مورد استفاده قرار میگیرند. این نوع فیلترها در شرایطی که سطح زیادی از آلودگی وجود دارد و نیاز به کنترل بیشتر آلودگی مطرح است، به کار میروند. برخی از این فیلترها دارای یک قاب فولادی گالوانیزه با دستههای جانبی هستند که سهولت استفاده از آنها را افزایش میدهند. این نوع فیلترها از جنس میکروفیبر و دافع آب ساخته شدهاند.
فیلتر کیسهای مصنوعی توانمندی بسیار بالا در جذب ذرات بسیار ریز و آلودگیهای کوچک را دارد، زمانی که جریان هوا از آن عبور میکند. برای حفظ کیفیت هوای داخلی در هر زمان، کاربران باید به این نکته مهم توجه داشته باشند که فیلتر هواساز مناسبی را برای دستگاه خود انتخاب کنند.
انتخاب فیلتر مناسب برای هواساز
انتخاب فیلتر مناسب برای هواساز از اهمیت بسیاری برخوردار است و به شما کمک میکند تا هدف کلی خود را به بهترین نحو ممکن دستیابی پیدا کنید. به عنوان مثال، اگر هدف از استفاده از هواساز، تأمین هوای مطبوع در محیط حساسی مثل بیمارستان باشد، لازم است فیلتر انتخابی بسیار کارآمد و با کارایی بالا باشد. هرچه کارایی فیلتر هواساز بیشتر باشد، این دستگاه قادر خواهد بود ذرات معلق در هوا و آلودگیهای بیشتری را جذب کند.
توجه به این نکته حائز اهمیت است که استفاده از فیلترهای هوا با کارایی بالا، ممکن است نیاز به یک فن قدرتمندتر را نیز ایجاب کند تا توانایی تولید جریان هوای بیشتری را داشته باشد. فیلترهای دارای راندمان فیلتراسیون بالا معمولاً در مراکز درمانی و ساختمانهای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند.
سرویس دهی منظم فیلترهای هواساز
سرویس دهی منظم به فیلترهای هواساز بسیار اهمیت دارد. این شامل بررسی و اجرای سرویسهای لازم برای نگهداری و تعمیر فیلترها در زمان مناسب میشود. بعد از نصب فیلترهای هواساز، لازم است آنها را به صورت دورهای بررسی کنید تا از افت فشار در محدوده مشخصی اطمینان حاصل کنید و هر گونه مشکلاتی که ممکن است عملکرد سیستم را تحت تأثیر قرار دهد، رفع شود. سرویس دهی به موقع و نگهداری صحیح فیلترها به طول عمر مفید آنها کمک میکند.